• Home
  • Vijesti
  • Jure Markota "POD PRITISKOM" u Gradskoj galeriji Labin

Jure Markota "POD PRITISKOM" u Gradskoj galeriji Labin

GRADSKA GALERIJA LABIN predstavlja samostalnu izložbu "POD PRITISKOM" autora JURE MARKOTE. Izložbu u Gradskoj galeriji Labin otvoriti će Mladen Lučić, likovni kritičar, u petak, 28. listopada 2016., u 19:00 sati.

Jure Markota

Jure Markota rođen je 1985. u Slovenj Gradecu (Slovenija). Nakon završetka gimnazije 2004., upisuje Akademiju primijenjene umjetnosti i dizajna u Ljubljani (kiparski odsjek). Tijekom studija njegovi mentori bili su Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Jože Barši i Alen Ožbolt. Diplomirao je 2011. pod mentorstvom profesora Alena Ožbolta sa temom “Vrijeme je novac”. Tijekom studija surađivao je s mnogim slovenskim umjetnicima, Mirsadom Begićem, Dragicom Čadež, Alenom Ožboltom i Tobiasom Putrihom. Pored skulpture, bavi se i slikarstvom, grafičkim dizajnom, arhitekturom i novim medijima. Sudjelovao je na mnogim izložbama, simpozijima i natjecanjima.

U Gradskoj galeriji Labin Jure Markota predstaviti će se site specific autorskim projektom naziva „Pod pritiskom“.

U ovom projektu autor se bavi konceptom pritiska u svim mogućim formama koje se pojavljuju u duhu vremena. Danas je sve pod nekakvim pritiskom, a budući da pritisak ne možemo vidjeti, već samo osjetiti, još se više integrirao u naše živote na svaki mogući način. Autor propituje “nevidljivi” pritisak u vezi između promatrača i umjetničkog djela ili promatrača i umjetnika.

Pritisak može biti i rezultat situacije u kojoj promatrač pokušava razumjeti nešto što nije likovno djelo. Postavlja se pitanje, što je to, ako nije umjetnost? Stvara se dijalog između promatrača i umjetničkog djela. Pošto se radi o projektu u kojem se interpretira pogled autora na određenu problematiku, promatrač je suočen sa autorovim načinom razmišljanja. Uvijek se radi o postavljenom pitanju, radije nego da se nude odgovori. Umjetnik suočava promatrača svojim vlastitim, subjektivnim načinom razmišljanja i ostavlja otvorenu mogućnost raznovrsnih osobnih interpretacija.


Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 2. prosinca 2016. godine.

Izložba "POD PRITISKOM" realizirana je uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design