• Home
  • Vijesti
  • Noć muzeja u Labinu - "Sport u Labinskoj komuni" i izložba Josipa Diminića "Povratak korijenima"

Noć muzeja u Labinu - "Sport u Labinskoj komuni" i izložba Josipa Diminića "Povratak korijenima"

GRADSKA GALERIJA LABIN i NARODNI MUZEJ LABIN povodom obilježavanja Noći muzeja u Labinu predstavljaju dva programa:

tematsku dokumentarnu izložbu „Sport u Labinskoj komuni“
Otvorenje u petak, 26. siječnja 2018. godine, u 20 sati, u Gradskoj galeriji Labin.

Sport u Labinskoj komuni

Lokalne novine pod nazivom „Labinska komuna“ tiskale su se od 1976. do 1997. godine. Novine su pokrivale sve važne događaje iz političkog, gospodarskog, kulturnog i sportskog života na Labinštini.

Labinska komuna kao medij zadovoljavala je sve temelje modernog informiranja, građani su bili na vrijeme informirani o bitnim događajima, novina je bila omiljena među građanima Labinštine, te se sa nestrpljenjem iščekivao svaki novi broj.

Izložba „Sport u Labinskoj komuni“ bavi se većim i manjim uspjesima i podvizima labinskih sportskih klubova i individualnih sportaša u razdoblju od 1976. do 1993. g, do kojeg broja su digitalizirane. Uz sportske uspjehe dan je i prikaz razvoja sportske infrastrukture na području bivše Općine Labin. Navedena izložba sportske uspjehe Labinštine prati isključivo kroz sferu Labinske komune i njenih novinara koji su se bavili sportskom tematikom. Razdoblja do 1976. i nakon 1993. nisu obrađena.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 24. veljače 2018. godine.
Radno vrijeme galerije:
Od ponedjeljka do petka, od 9 do 13 i od 16 do 19 sati, subotom od 9 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Gradske galerije Labin i Narodnog muzeja Labin, Grada Labina, Saveza sportova Grada Labina i labinske tvrtke LABIN 2000.

Nakon svečanosti otvorenja u Gradskoj galeriji Labin, pridružite nam se na otvorenju samostalne izložbe crteža labinskog velikana, akademskog slikara Josipa Diminića „Povratak korijenima“u Narodnom muzeju Labin, u 20 i 30 sati

Crtački opus Josipa Diminića oduvijek je bio u drugome planu. Iako je Diminić po obrazovanju slikar, najpoznatiji kao kipar i gotovo cijeli život posvećen kamenu, crtežima se sam autor vraća korijenima i zavičaju. Cilj izložbe je prikazati stvaralački presjek Diminićevih crteža kroz posljednjih 50-ak godina aktivnoga stvaranja.

Josip Diminić rođen je u Sv. Lovreču Labinskom (Diminići) 1937. godine. U Zagrebu je pohađao petogodišnju Školu primijenjenih umjetnosti nakon koje se upisuje na Akademiju likovnih umjetnosti. Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Marina Tartaglie 1963. godine. Godine 1970. imenovan je tajnikom Stručnog savjeta Mediteranskoga kiparskog simpozija u Dubrovi kod Labina, koji je osnovan 1969. godine, te ubrzo postao respektabilna međunarodna manifestacija, a danas ima sve uvjete da postane i prvi muzej suvremenog kiparstva na otvorenome. Kao kipar imao je više od 80 samostalnih i oko 250 skupnih izložaba. Ilustrirao je nekoliko zapaženih knjiga istaknutih hrvatskih pjesnika, a autor je i 11 grafičkih mapa. Od 1975. do 1984. bio je član reprezentativne grupe autora Galerije Forum u Zagrebu. Neprestano istražuje i stvara, te je do sada ostvario preko 100 samostalnih izložbi, te više od 300 skupnih. Živi i radi u Labinu i Diminićima kod Labina.

Izložbu u Narodnom muzeju Labin posjetite do 24. veljače 2018. godine.

Radno vrijeme: od 10 do 13 sati
ili uz najavu na broj telefona 052 852 477

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin i Grada Labina

Noc muzeja

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design