• Home
  • Vijesti
  • U Narodnom muzeju Labin u četvrtak 18.05.2017. otvara se izložba članova Fotokluba Zagreb

U Narodnom muzeju Labin u četvrtak 18.05.2017. otvara se izložba članova Fotokluba Zagreb

Fotoklub Zagreb

Povodom Međunarodnog dana muzeja i obilježavanja 125 godina Fotokluba Zagreb u četvrtak, 18. svibnja 2017. u 19 sati u Narodnom muzeju Labin otvara se izložba članova FOTOKLUBA ZAGREB.

125 godina Fotokluba Zagreb

Fotoklub Zagreb osnovan je davne 1892. i ove godine slavi 125 godina svojeg postojanja. S obzirom na tako dugu tradiciju ovaj veliki jubilej obilježavamo na najbolji mogući način – organiziranjem niza izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu.
Tijekom godine u Hrvatskoj ćemo organizirati devet izložbi u galerijama diljem Hrvatske – u Pazinu, Rijeci, Buzetu, Labinu, Umagu, Zadru, Vinkovcima i Rovinju. Na kraju godine priređujemo veliku izložbu u Zagrebu. Iz bogate zbirke fotografija za izložbe je odabrano sto dvadeset pet fotografija od isto toliko autora, od čega je sedamdeset fotografija iz prošlog, a pedeset pet s početka ovog stoljeća. U svakom od spomenutih gradova izložiti ćemo drugi izbor fotografija.
Kako Fotoklub Zagreb ima razvijenu međunarodnu suradnju, ove godine organizirat ćemo i niz izložbi u inozemstvu. Biti će to izložbe u Grazu, Eisenstadtu, Trstu, Firenzi, Celjute Australiji i Novom Zelandu. U Australiji i Novom Zelandu priređujemo kružnu izložbu fotografija koja će nas predstavitiu Sydneyju, Melbourneu, Perthu, Canberri i Aucklandu. U sklopu tih izložbi organizirat ćemo i fotofestival s nizom prezentacija i predavanja o dugoj klupskoj povijesti,sadašnjim aktivnostima i budućim planovima Kluba.Ovim putem zahvaljujem svim institucijama koje sudjeluju u organizaciji spomenutihizložbi i na taj način pridonose da se dostojno obilježi 125. godišnjica osnutka Fotokluba Zagreb.

Hrvoje Mahović, Predsjednik Fotokluba Zagreb

KRATKA POVJESNICA
(1892. - 2017.)

Fotoklub Zagreb najstarija je neprofitna fotoamaterska organizacija s umjetničkim težnjama u jugoistočnom dijelu Europe. Pod nazivom “Klub fotografah amateurah” osnovalo ga je Društvo umjetnosti u Zagrebu 1892., samo dvije godine nakon osnutka iste takve organizacije u Londonu (Linked Ring, London 1890). Bio je to početak organiziranoga fotoamaterskog pokreta u Hrvatskoj. Tijekom sto dvadeset pet godina postojanja Fotoklub Zagreb izvršio je velik utjecaj na razvoj umjetničke fotografije na ovim prostorima. Od najranijih dana do danas kroz Klub je prošla većina eminentnih hrvatskih fotografa, i upravo su se ovdje profilirali kao fotografi umjetnici (od generacije legendarnog Toše Dabca na dalje). Fotoklub Zagreb organizira klupske i međunarodne izložbe fotografija u vlastitoj galeriji, predstavlja se izložbama svojih članova u zemlji i inozemstvu, organizira tečajeve i radionice fotografije te razna stručna predavanja.
Posebno mjesto u djelovanju Kluba zauzima organizacija bijenalne međunarodne izložbe fotografija pod nazivom Zagreb salon, koja se kontinuirano održava od 1910. do danas kao jedina izložba takve vrste u ovom dijelu Europe. Zagreb salon popraćen je uvijek reprezentativnim katalogom, po kojem je ova izložba prepoznatljiva i u svjetskim razmjerima. Tijekom vremena u organizaciji Fotokluba Zagreb tiskano je više stručnih knjiga iz područja povijesti hrvatske fotografije, kao i niz fotomonografija s radovima članova Kluba i hrvatskih fotografa. U Klubu postoji i bogata knjižnica stručnih knjiga iz područja fotografije.
Klub posjeduje i Zbirku hrvatske fotografije u kojoj je prikupljeno oko 10.000 fotografija od gotovo četiri stotine hrvatskih autora iz cijele Hrvatske, od dalekih tridesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana. Zbirka je 2005. zaštićena od strane Ministarstva kulture (Uprava za zaštitu kulturne baštine) te se nalazi u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske kao kulturno dobro. Klub je registriran (1998.) u Registru udruga grada Zagreba kao udruga tehničke kulture pod nazivom Fotoklub Zagreb, a djeluje u okvirima Zagrebačkog foto kino saveza, Zagrebačke zajednice tehničke kulture, Hrvatskog fotosaveza i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Priređivanjem izložbi fotografija u nizu gradova diljem Hrvatske Fotoklub Zagreb ove godine obilježava 125. godina svoga postojanja.

Vladko Lozić

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design