• Home
  • Vijesti
  • Izložba Antuna Motike u Gradskoj galeriji Labin

Izložba Antuna Motike u Gradskoj galeriji Labin

GRADSKA GALERIJA LABIN predstavlja izložbu "ANTUN MOTIKA 1902. – 1992., izbor iz stalnog postava Zbirke Antun Motika Pula" Otvorenje izložbe u petak, 03. ožujka 2017. u 19:00 sati.

Antun Motika

O izložbiU Gradskoj galeriji Labin ovom izložbom biti će predstavljen cjeloživotni presjek kroz dio stvaralačkog opusa jednog od najrenomiranijih istarskih autora, Antuna Motike. Predstavljena djela čine dio Zbirke Antun Motika u Puli, koja broji preko 2000 predmeta iz različitih faza autorova stvaranja. Na labinskoj izložbi moći će se pogledati neke od ilustracija nastalih još u vrijeme dok je Motika bio učenik pazinske gimnazije (1917. – 1919.), slikarske radove nastale za vrijeme njegova boravka u Parizu, 30-ih godina prošloga stoljeća, te skulpture, crteži i fotokolaži nastalih od 50-ih do kraja 70-ih godina 20. stoljeća. Uz izložena djela, posjetitelji će imati priliku pogledati eksperimentalne i dolumentarne filmove o autoru.

O Zbirci Antun Motika PulaPrema želji Antuna Motike da dio svoga raskošnog opusa ustupi rodnom gradu, uz pomoć obitelji dr. Dušana Motike, nećaka slavnog slikara te povjesničara umjetnosti, glazbenog i likovnog kritičara pok. gospodina Darka Glavana, donacija Gradu Puli realizirana je 2006. godine. Zbirka Antun Motika sastavni je dio Zbirke umjetnina Grada Pule, a sastoji se od djela dokumentarne vrijednosti iz Motikinog pred akademskog razdoblja, potom akvarela, gvaševa, tempera i ulja nastalih od 1929. do 1940. i kasnije, crteža većeg formata od kojih najveći dio otpada na skice i predloške za realizacije skulptura u staklu i keramici. Donaciju čine još i četiri skulpture, medalje u bronci, aluminijske folije i pedeset slikarskih eksperimenata. Poseban segment zbirke čini dvadeset albuma s crtežima, fotokolažima, fotoeksperimentima i dvije ilustrirane priče nastale u pazinskoj gimnaziji.

Antun Motika djetinjstvo je proveo u Puli, škole pohađa u Puli, Žminju, Pazinu i na Sušaku gdje maturira 1921. U adolescentskom razdoblju ima potporu slovenskog umjetnika i muzikologa Saše Šantela, profesora u Pazinu i na Sušaku, koji potiče Motikinu likovnu darovitost i sklonost propitivanju raznih umjetničkih disciplina. Studirao je kiparstvo na zagrebačkoj Kraljevskoj akademiji za umjetnost i obrt (R. Valdec), kasnije prelazi na slikarstvo (M. Vanka, V. Becić, Lj. Babić) i 1926. diplomira. Dva poslijediplomska semestra pohađa u klasi Lj. Babića (1926. – 1927.). Od 1929. do 1931. crta karikature za zagrebački satirički list „Koprive“ (jednom se potpisuje Lopata). Od 1929. do 1940. živi i radi u Mostaru kao profesor crtanja. Stipendijski boravi u Parizu 1930. i 1935. Prve samostalne izložbe priređuje u Zagrebu 1933. i 1935. uz naklonost likovne kritike. 1940. premješten je u Zagreb, gdje do umirovljenja 1961. radi na Školi primijenjene umjetnosti. Samostalno izlaže u salonu Urlich 1940., a 1942. skupno na Venecijanskom bijenalu. 1952. u Zagrebu izlaže ciklus crteža pod nazivom „Arhajski nadrealizam“. Izložba postaje povod jednoj od ključnih teorijskih i ideoloških rasprava u hrvatskoj likovnoj kritici. Iste godine drugi put izlaže na Venecijanskom bijenalu. U svojim brojnim „skicama za keramiku“ i „gvaš-kolažima“ Motika iskazuje oblik autonomne umjetničke prakse kojom stvara preduvjete za novu oblikovnu sintaksu, koja će 1950-tih i 1960-tih doći podjednako do izražaja u njegovim crtežima, projektima i eksperimentima, slikama i skulpturama. Početkom 1960-ih radi na staklenim skulpturama, u kojima ujedinjuje vještinu modeliranja volumena i opsesiju „čistog“ svjetla, njegova loma i lumino-kinetičkih učinaka. Njegove izvedbe u staklu, počevši od stvaralačke intuicije (na tisuće skica) do srastanja s tradicijom muranskog puhanog stakla, predstavljaju umjetničke predmete izvanredne konstruktivne logike i izražajnosti. Od 1982. Motika se izražajnije povlači u osobni svijet, gdje rjeđe slika, sve više eksperimentira, crta, radi na imaginarnim projektima, a izlagačke aktivnosti smanjuje. Između brojnih crteža izdvajaju se slikarske intervencije na propagandnim materijalima „Plive“, kao i groteskne stilizacije crteža, koje prenosi u serije brončanih medalja i plaketa. Antun Motika dobitnik je više strukovnih i državnih nagrada, a od 1975. postaje dopisnim članom Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU). U Istri je samostalno i skupno izlagao u više navrata, a godine 1983., na 80. rođendan, u Puli je održan simpozij uz izložbu crteža i skica. Osim opsežne bibliografije i publikacija izložbi, o Antunu Motiki snimljena su tri dokumentarna filma (autor Borislav Benažić). 2002. u Klovićevim dvorima priređena je retrospektiva i katalog autora i kustosa Darka Glavana.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 1. travnja 2016.

Izložba „ANTUN MOTIKA 1902. – 1992. Izbor iz Zbirke Antun Motika Pula“ realizirana je uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Zbirke umjetnina Grada Pule, Grada Labina, Grada Pule i Istarske županije.

 

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design