Stalni postav Narodnog muzeja Labin

Nakon temeljite rekonstrukcije zgrade Muzeja uređen je stalni postav uz pomoć engleske dizajnerske tvrtke Janvs International Ltd iz Yorka, koji se proteže na otprilike 575 m² uzduž tri kata palače. Muzej tako pruža pregled labinske povijesti izborom najvažnijih događaja prikazanih kronološkim slijedom, obradom tematskih cjelina te interaktivnim punktovima. Izloške u postavu prate četverojezični tekstovi na panoima (na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku) te je u

U ulaznom prostoru smješten je lapidarij koji obuhvaća većinom kamene spomenike iz rimskog razdoblja te skupine amfora (1. st. pr. Kr. – 1. st. poslije Kr.). Ovdje se također nalazi najznačajniji spomenik povijesti Labina – kameni natpis iz 245. godine koji predstavlja prvi pisani spomen Labina uklesanim natpisom Res publica Albonessium. U prizemlju se nalaze još dvije prostorije koje pružaju kronološki pregled značajnijih događaja iz labinske prošlosti poput podizanja prvih nastamba na području Labinštine, izgradnje grada i njegove prošlosti u razdoblju Rimskog Carstva, prikaza labinskog Statuta iz 1341. godine te mletačke vlasti u Labinu i bitke s uskocima s kraja 16. stoljeća. Prikazane su i crtice iz prošlosti vjerskog života u Labinu s naglaskom na Matiju Vlačića Ilirika i protestantizam, Labin u Napoleonovo doba i rudarstvo, te stvaranje "modernog" grada u doba austrijske uprave.

Na prvom katu palače kao središnji je događaj prikazan štrajk labinskih rudara iz 1921. godine poznat pod nazivom "Labinska republika", uz informacije i predmete karakteristične za razdoblje rudarenja na Labinštini. Ovaj postav upotpunjuje ekranski prikaz ulomaka s događanja Labin Art Republike, manifestacije koja se održava svake godine u ljetnim mjesecima u gradu Labinu. Na ovaj se postav nadovezuje prikaz novije labinske povijesti, počevši od Drugoga svjetskog rata i partizanskog pokreta, uz izloženu zbirku oružja i zastava iz tog vremena. Muzej sadrži i etnografski postav posvećen tradicionalnome gospodarstvu, narodnoj umjetnosti i rukotvorinama ovog kraja te folkloru.

Drugi kat palače krije oslikani svod središnje "svečane" prostorije u kojoj se nalazi primjer namještaja građanske sobe (19./20. st.) te rokoko namještaj iz 18. st. Također, ovaj je dio muzeja posvećen životu i djelu znamenite istarske učiteljice i revolucionarke Giuseppine Martinuzzi. Uz arhitekturu, crtice iz seoskog života i audio prikaz karakterističnih govora na Labinštini, muzej sadrži i izložbeno – galerijski prostor za periodična umjetnička izlaganja.

Posebna atrakcija muzeja je stalni postav rudarstva koji reflektira gotovo četiri stoljeća labinske rudarske povijesti. Realiziran je u prizemnome i podrumskom dijelu muzejske zgrade, između 1961. i 1964. g., uz izravnu pomoć inženjera Istarskih ugljenokopa Raša. U vjernom prikazu rudarskog hodnika dugog 150 m i uz izvorne njegove zvukove moguće je saznati mnogo o ovom zahtjevnom i opasnom poslu.

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design