Povijest Narodnog muzeja Labin

Narodni muzej Labin smješten je u starogradskoj jezgri grada Labina, unutar barokne palače Battiala – Lazzarini, prepoznatljive po crvenkastoj fasadi s plavim prozorima i impozantnoj veličini od skoro tisuću četvornih metara. Palača je izgrađena oko 1630., dok njezina fasada datira iz 1727. godine. Služila je kao obiteljska rezidencija labinske plemenitaške obitelji Battiala sve do 19. stoljeća kad je udajom Margherite Battiala za Lodovica Lazzarinija palača prešla u zajedničko vlasništvo obitelji Battiala - Lazzarini.

Nakon Drugog svjetskog rata obitelj je iselila iz Labina, a njihova je palača nacionalizirana i najprije pretvorena u učenički internat, a potom i u stambenu zgradu. U proljeće 1960. godine u njoj je otvoren Narodni muzej Labin zahvaljujući inicijativi profesora labinske gimnazije Dragutina Heima, Mire Heim te Miljenka Fadljevića. Iako je u vrijeme osnivanja Muzeja u prostorijama palače Battiala – Lazzarini još uvijek stanovalo dvanaest stanara, već su u prvim godinama postavljeni temelji arheološkoj, rudarskoj, etnografskoj, kulturno – povijesnoj zbirci, te zbirci radničkog pokreta i NOB-a.

U razdoblju od 01. prosinca 1967. do 31. prosinca 1968. godine Muzej je djelovao u sklopu poduzeća Suvenir Istre, te je krajem 1968. godine zaposlen prvi kustos sa stalnim radnim vremenom. Godine 1978., 01. siječnja, Muzej je ušao u sastav Radničkog sveučilišta Labin, odnosno današnjeg Pučkog otvorenog učilišta Labin čiji je dio još i danas. Uz stalni postav, koji je smješten u palači Battiala – Lazzarini, sastavni dijelovi muzeja su Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika i Zbirka sakralnih umjetnina.

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design